top of page

We want

Elke mens heeft recht op roots, ook je donorkind(ere​n)​​. Hoe je het draait of keert, door je zaad of eicel af te staan, bestaat de kans dat er later mensen met de helft van je genetisch materiaal zal rondlopen.​ En ookal heb je geen band met het kind, dat kind zal later wel opgroeien en zich afvragen van wie het afstemt en wat juist allemaal door jou werd meegegeven.​

 

We vinden het allemaal normaal en natuurlijk wanneer kinderen maar ook ouders zich spiegelen aan elkaar. Om op te groeien als volwaardige persoon heb je alle puzzelstukken nodig die je in staat stellen een correct zelfbeeld te schetsen. Daar horen de genetische puzzelstukken ook bij.​ Het is niet aan het beleid, noch de ouders of de wens van een donor om anoniem te donoren, dat het recht op roots van het kind gewoonweg verticaal geklasseerd kan worden. Het zijn wij, de kinderen, die de grootste gevolgen ondervinden van de donorconceptie.

Het recht tot afstammingsinformatie wordt onderschreven in het Europees verdrag inzake de rechten van het kind. Daarin wordt duidelijk gesteld dat elke mens het recht heeft om zijn genetische roots te kennen.​Wat niet betekent dat je al je donorkinderen binnenkort voor je deur mag verwachten. Met een tusseninstantie willen we het mogelijk maken iets van informatie te kunnen uitwisselen. 

 

De meesten van ons willen gewoon wat algemene informatie over je: je medische achtergrond, typische uiterlijke kenmerken, een omschrijving van je persoonlijkheid. ​En misschien de mogelijkheid om via een tussenintstantie zoals FIOM Nederland een signaal tot echt contact te kunnen geven. Mits je toestemming uiteraard.

 

Kortom: wat er van jou heeft voor gezorgd dat je donorkind er zo uitzie, alsook welke vaardigheden genetisch werden meegegeven.

 

Ben je een Nederlandse donor die voor de wetwijziging doneerde, dan kan je terecht bij FIOM. Via hun DNA-databank kan er een match gevonden worden tussen donor en donorkinderen. Belgische donoren kunnen reeds aanmelden via het eerste register.Als land en maatschappij zijn we onze eigen donoren, alsook Belgische donorkinderen bijna verplicht soortgelijke mogelijkheid te creeëren.Bij de opstart van de DNA-databank alsook juridische bescherming, krijg je van ons een seintje.

 

​Meer informatie over FIOM en hun DNA-databank vind je hier.

 

bottom of page