Persberichten

Donor Detectives levend bewijs dat wie zoekt ook effectief vindt 

 

Antwerpen, 2 februari 2021: Nu de bestuursleden van Donor Detectives allemaal hun biologische vader hebben gevonden, hebben ze besloten de organisatie op te heffen en de activiteiten door de Belgische Donorkinderen vzw en Nederlandse Stichting Donorkind op te laten nemen.

“Sinds de oprichting in mei 2017 zijn we erin geslaagd heel wat donorkinderen maar ook donoren op weg te helpen elkaar te vinden.” Vertelt Emi Stikkelman oprichtster en ex-voorzitter van de Donor Detectives. ‘Wat begon met een Europese primeur door het vinden van mijn biologische vader aan de hand DNA-match met een verre nicht uit Australië in een internationale DNA-databank, heeft geleid tot het bundelen van krachten en verweven van levens met de andere Donor Detectives.”

 

Wie zoekt die vindt

“Het is ongelofelijk wat de Donor Detectives de afgelopen jaren wisten te bereiken en teweeg hebben gebracht. Niet alleen maakten ze het verschil voor heel wat mensen. Beleidsmakers, ouders en artsen werden ook wakker geschud.”treedt Els Leijs, familie-detective haar bij. “Vroeger konden taboes, leugens en verborgen relaties makkelijker toegedekt worden. Door de komst van DNA-databanken en de ijzersterke wil van donorkinderen om hun echte afkomst en halfbroers -en zussen te kennen, liggen de kaarten nu helemaal anders.’

 

‘Afgelopen jaren hebben we honderden mensen geholpen hun onbekende biologische ouder of halfjes te vinden. De meesten werden gevonden via internationale DNA-databanken zoals Ancestry, 23andme, MyHeritage en FTDNA en dit voornamelijk in combinatie met stamboomonderzoek.’ licht Ester De Lau toe. 

 

‘Heel af en toe had een donorvader zijn DNA ook in één van de databanken opgenomen en was er van een zoektocht geen sprake meer. Wat geweldig is omdat die persoon zich niet door het doolhof van vraagtekens en onzekerheden een weg moet banen.’ gaat ze verder. ‘Je bent dan meteen waar je moet zijn: het punt waar je elkaar eindelijk echt kan leren kennen.’

 

Te laat of nog tijd

Ester’s vader bleek gestorven te zijn toen ze hem uiteindelijk vond. Ook Steph viel deze droevige ontknoping te beurt. ‘Nu ik gevonden heb kan ik het verlies zeer concreet meten. Ik had mijn biologische vader 38 jaar in mijn leven kunnen hebben, maar de constructie waaruit ik ben voortgekomen als de fundamentele discriminatie ten aanzien van donorkinderen zorgde ervoor dat ik hem pas onlangs kon vinden.’ aldus een nog emotionele Steph.

 

De Donor Detectives wiens donorvader wel nog leeft zijn blij toch erkennen ze dat dit ook met een complexiteit gepaard gaat. ‘Het is super om met hem te kunnen praten en me te weerspiegelen. De blinde vlek in mijn identiteit is eindelijk opgevuld en wordt meer en meer ingekleurd door de momenten die we met elkaar delen.’ vertelt Monique.

 

‘Er is rust in mijn hoofd en hart gekomen nu ik niet meer hoef te zoeken. Wetende dat hij er is, me steunt en slechts een telefoontje van me verwijderd is, maakt me minder onzeker in dit leven.’ voegt An er aan toe. ‘Ik besef dat ik geluk heb gehad, toch ik vind het niet correct dat het geluk van een donorkind af moet hangen van een gelukkige toevalstreffer of noodlottigheid.’

 

Eefje vond haar vader ook, nu twee jaar geleden. ‘Mijn donorvader stond niet open voor contact, wat ik tot op vandaag zeer jammer vind. Ik kan er toch ook niet aan doen dat ik er ben of er kwam de manier waarop ik er ben gekomen? vraagt ze zich af. ‘Ik hoop nog steeds dat hij ooit voor een ontmoeting op zal staan. Is het niet, dan is het zo.’ 

 

Fakkel wordt overgedragen

Nu de Donor Detectives allemaal gevonden hebben, beslisten ze de organisatie op te heffen en hun activiteiten te laten voortzetten door de Belgische Donorkinderen vzw en Nederlandse Stichting Donorkind. 

 

‘Waar wij vroeger de koers bepaalden zullen we nu vanop de zijlijn hen adviseren en ondersteuning bieden’ stelt Emi die de beide verenigingen zeer goed kent. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat ze ons werk en kennis met anderen zullen blijven delen.’ 

 

‘De besloten facebookgroep van de Donor Detectives zal trouwens blijven bestaan. Onze website houdt echter wel op met te bestaan, maar mensen hoeven niets te vrezen want zowel Donorkinderen vzw en Stichting Donorkind voorzien een pagina op hun website met basisinformatie hoe je naar je onbekende familie op zoek kan.’ gaat ze verder.  

 

Praat erover

De Donor Detectives hebben het taboe over donorkind zijn opengebroken door hun zoektocht openlijk te delen in de media, maar voor vele donorkinderen, families en donoren bestaat het taboe nog steeds. Er zijn nog tienduizenden donorkinderen die niet weten dat ze donorkind zijn en anderen weten wel van hun ontstaansgeschiedenis maar mogen hier niet openlijk over praten omdat zij een familiegeheim zijn. 

 

“Daarom nog deze oproep aan ouders van donorkinderen, donorkinderen en donoren: praat over (ouder van een) donorkind zijn, praat erover als je zaadcellen of eicellen gedoneerd hebt en als je wilt vinden of gevonden wilt worden: laat je DNA dan opnemen in één of meerdere internationale DNA databanken. Niemand zou een geheim mogen zijn en niemand zou zich hoeven schamen over de manier waarop hij verwekt is, ook donorkinderen niet.” sluit Emi af.

Contactgegevens 

Steph Raeymaekers (BE) +32 478 685 622

Ester De Lau (NL) +31 6 400 15 993  

Els Leijs, familie detective (NL) +31 6 511 95 499

Websites 
https://www.donorkinderen.com/zoekennaarverwanten (BE)
www.donorkind.nl (NL)
https://elsleijs.nl/ (familie detective)

DD.jpg