top of page

Zoeken naar verwanten

Je bent op zoek naar halfbroers of – zussen, je onbekende biologische ouder of andere verwanten. Hoe te beginnen aan die grote en belangrijke zoektocht? 

Hieronder alvast wat krijtlijnen om te starten. 

 

 1. De sleutel naar het vinden of de bevestiging ervan ligt in je DNA. Registreer je daarom bij 1 of meerdere internationale DNA databanken.
   

 2. We raden aan te starten met een DNA test bij de DNA databank Ancestry omdat deze databank:

  • Wereldwijd de meeste DNA profielen heeft 

  • Toelaat je DNA profielen gratis op te laden naar andere DNA databanken 
    

 3. Hoe registeren bij een DNA databank?

  • Koop online een test en maak een account aan

  • De test wordt naar je thuis opgestuurd (1-2 weken)

  • Doe de test en stuur hem terug op

  • Wacht op de resultaten (6-8 weken)

    

 4. Vanaf het moment dat je DNA profiel is opgemaakt wordt het vergeleken met alle andere DNA profielen in de databank en vergeleken op verwantschap of gemeenschappelijk DNA.

  Elke DNA databank biedt aan elke gebruiker een gepersonaliseerde lijst van zijn of haar DNA matches.

  De mensen waar je het meeste DNA mee deelt zullen bovenaan je lijst verschijnen. Zo zal je met een biologische ouder tussen de 3.330 – 3.720 centiMorgans of 40-50% gemeenschappelijk DNA delen, met een halfbroer/zus deel je tussen de 1.317 – 2.312 centiMorgans.
   

 5. Alle DNA matches boven de 100 cM langs onbekende ouderzijde zijn interessant te onderzoeken en de kwartierstaat van hun stamboom van uit te bouwen.
   

 6. Je kan je DNA profiel in Ancestry downloaden en gratis opladen naar volgende DNA databanken of platformen

 7. Er is ook nog de DNA databank 23andme. Hier moet je helaas een aparte test voor kopen, maar je kan DNA profiel zoals hierboven ook opladen naar de andere databanken/platformen minus Ancestry.
   

 8. Een DNA test kost tussen de 50 – 100 exclusief verzendingskosten. Soms zijn grote kortingsacties dus je doet er misschien goed aan deze af te wachten. 
   

 9. Sluit je aan bij de besloten facebook groep van de Donor Detectives. In deze groep zitten donorkinderen die actief op zoek zijn en die mogelijks advies, kennis en raad kunnen bieden. 

 

 

Heb je vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
 

Donor Detectives

Op dinsdag 30 mei 2017 verscheen in HUMO, Volkskrant en het AD, het verhaal van Emi Stikkelman (32) een Nederlands donorkind die als eerste Europese donorkind er in slaagde om haar 'onvindbare' biologische vader te traceren. Samen met 5 andere donorkinderen (3 Nederlandse en 2 Belgische) hebben ze Donor Detectives opgericht en dit om anderen te helpen in hun zoektocht.
 

De Donor Detectives:

bottom of page