top of page

Laatste Nieuws

Geef jij ons een duwtje in de rug?
dec 2019

Onze vzw draait al 7 jaar op onbezoldigd vrijwilligerswerk. We doen het nog steeds met hart en ziel, maar echter zonder enige subsidies. Doch zetten we ons dagelijks in om het verschil voor anderen te kunnen maken. 

 

Wil je ons een steuntje in de rug geven? Dit kan rechtstreeks via ons bankrekeningnummer BE09 7370 4353 5057.

 

Je kan ons ook steunen door je aankopen via Trooper te doen. Dit is een online shopplatform. Het principe van Trooper is simpel: je gaat naar www.trooper.be. Daar zoek je ons: Donorkinderen vzw of je clickt gewoon op volgende link https://www.trooper.be/Donorkinderen

 

Eens op onze voorbestemde pagina krijg je toegang tot het online shopplatform met onder meer: booking.com, cool blue, bol.com, ICI Paris xl, Dreamland, Hema, Cheap tickets, … als aanbod. 

 

Je kiest een webshop en klikt op de banner. Daar doe je gewoon je aankoop zoals altijd, zonder een euro extra te betalen. De shop betaalt vervolgens een percent of bedrag aan de gekozen vereniging of goede doel. Hoeveel dat percent gemiddeld bedraagt staat aangegeven bij elke shop.

VOLUNTEER-sm_banner_0.jpg
United Nations
Fundamentele onrechten van donor- en draagmoederkinderen bij V. N.  aangekaart
nov 2019

Op 19 november 2019 werd voor het eerst in de geschiedenis een grote internationale groep donor- en draagmoederkinderen gehoord op de Verenigde Naties in Genève. Dit was op één van de verschillende sessies georganiseerd nav het 30-jarig bestaan van het Internationale Kinderrechtenverdrag. 

 

De presentatie van de groep werd gebouwd rond verschillende statements dat aan de hand van persoonlijke getuigenissen toegelicht werden. 

Hierdoor werden fundamentele issues en onrechten aangekaart. Het publiek was zo onder de indruk, dat een staande ovatie volgde.

 

Meer informatie (speeches, clips, …) als de officiële aanbevelingen die de groep formuleerde kan je via volgende link terug vinden.

Nieuwe ophef in Nederland: huisarts liet mannen jarenlang donoren
nov 2019

We kondigden de 30ste verjaardag van het Internationaal Kinderrechtenverdrag hierboven reeds aan. Nav van die verjaardag kwam Unicef met het volgende op de proppen: zij hebben het Kinderrechtenverdrag - meer bepaald de data – in DNA omgezet. 

 

De boodschap die zij hiermee wensen uit te dragen is dat het Kinderrechtenverdag in het DNA van elk van ons hoort te zitten en ons zo eigen dat bij elke beslissing conform het Kinderrechtenverdrag gehandeld zal worden.


Meer info? Click hier.

Unicef_ItsInOurDNA_eske_zoom_intext.jpg
Oosterbeek
Nieuwe ophef in Nederland: huisarts liet mannen jarenlang donoren
nov 2019

Een gepensioneerde huisarts uit Oosterbeek runde in de jaren 70 en 80 een privé-vruchtbaarheidskliniek. Het mocht, want regels waren er amper. Nu blijkt dat die huisarts mannen jarenlang liet doneren en haast niets registreerde. Dossiers werden achteraf ook vernietigd. Nu wordt gevreesd dat mogelijks tien- tot honderdtal donorkinderen van eenzelfde donor werden verwekt.

Meer info? Click hier.

Primeur: Rechtszaak ingeleid tegen arts waarvan vermoed wordt dat hij ongevraagd een donorkind bij wensouders verwekte (vrijgave pas om 10u)
sept 2019

Vandaag werd voor de rechtbank van eerste aanleg te Brugge een bijzondere zaak ingeleid. Een jongeman dagvaardt namelijk een arts daar er voldoende aanwijzingen zijn die doen vermoeden dat deze arts tijdens het uitvoeren van vruchtbaarheidsbehandeling de moeder van de jongen in het ziekenhuis bevruchtte met het zaad van een spermadonor. Nochtans was de afspraak dat het zaad van de echtgenoot  geïnsemineerd zou worden. 
 

Voor zij die twijfelen over afstamming of afkomst en duidelijkheid willen, roepen we roepen om te testen bij hetzij via registratie bij één van de internationale DNA databanken of via een forensisch centrum.  Daarnaast kunnen ze ook bij de vzw terecht voor verdere inlichtingen en advies via donorkinderen@gmail.com of via deze site.

Meer informatie mbt dit nieuwsitem:

Schermafbeelding 2019-09-10 om 14.34.38.
65618328_2295561483893164_59593291682975
Onze voorzitter in Interne Keuken op Radio 1 
juni 2019

Onze voorzitter Steph Raeymaekers was afgelopen zaterdag te gast bij Interne Keuken. Daar vertelde ze ondermeer over Donor Detectives maar ook over hoe haar persoonlijke zoektocht een zoveelste wending nam. 

 

Het interview herbeluisteren kan via volgende link.

Samen naar Three Identical Strangers
juni 2019

Het leek ons een fijn idee te trachten een gemeenschappelijke datum en locatie te vinden waar we in groep naar deze documentaire kunnen gaan kijken. De Belgische verdeler Dalton Distribution was alvast zo vriendelijk om ons 20 vrijkaarten te bezorgen. 

 

Ben je een donorkind of geadopteerde die graag mee gaat? Check dan alvast deze doodle en laat ons weten welke optie jouw voorkeur uitdraagt. De optie met de meeste stemmen, zal gekozen worden. 

 

Link naar de doodle.

juice-and-popcorn-for-movie-night-poster
Schermafbeelding 2019-06-21 om 22.25.21.
Docu Three Identical strangers in Belgische filmzalen  
juni 2019

Wat als je een identieke broer of zus rondlopen hebt zonder dat je van elkaars bestaan afweet? 

 

De documentaire Three Identical Strangers neemt je mee op de rollercoaster van drie broers en hun familie. Wat aanvankelijk als een sprookje aanvoelt, verandert al snel wanneer er in het verleden wordt gegraven. 

Meer informatie kan je terugvinden via deze link evenals het interview met onze voorzitter ibij het radioprogramma Interne Keuken op Radio 1 . Opgepast, die laatste bevat heel wat spoilers.

KID bijeenkomst – zondag 18 augustus @Limburg    
juni 2019

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we deze terug een KID bijeenkomst waar ook ouders, partners en kinderen van harte welkom zijn. Deze keer zal de bijeenkomst ergens in Limburg doorgaan op zondagnamiddag 18 augustus in de namiddag.

Ben je een donorkind en wil je er graag bij zijn, geef ons een seintje.

Afbeelding1.png
61335598_2132661867026239_73640886057461
International Genetic Day
30 mei 2019

Wereldwijd riepen verschillende belangengroepen 30 mei op als internationale dag van het recht op genetische identiteit, daar iedereen het recht hoort te hebben om zijn medische en culturele achtergrond te kennen en dus ook geadopteerden en donorkinderen.  

 

Meer informatie? Lees onze blog .

Nieuwe SnapChat-filter kan helpen in zoektocht 
feb 2019

Snapchat heeft een geweldige nieuwe filter dat toelaat jezelf in het andere geslacht te zien: een jongen wordt een meisje en omgekeerd.
 

Deze gimmick is naast grappig ook heel handig voor donorkinderen. Het laat je namelijk toe een inschatting te krijgen van hoe je halfbroer/zus maar ook zelfs je onbekende vader of moeder er uit zou kunnen zien.

Schermafbeelding 2019-06-28 om 22.00.25.
Schermafbeelding 2019-06-28 om 22.07.12.
Van Gils en Gasten - Nationale DNA databank 
feb 2019

In februari nodigde Lieve Van Gils politica Katrien Schryvers en onze voorzitter Steph Raeymaekers uit om er te komen praten over de oprichten van een nationale DNA databank welke ook donorkinderen mogelijk maakt om hun onbekende ouder via DNA matching te vinden. 

Het fragment herbekijken kan via deze link. 

 

Help je kind: vraag dossier bij arts/kliniek op
feb 2019

Toegang ontzeggen tot afstammingsinformatie staat niet alleen haaks op het belang van een kind, artsen als ziekenhuizen denken ten onrechte deze informatie te mogen achterhouden.

 

Voor juli 2007 was er namelijk geen wettelijk kader waarbij anonimiteit vanuit het ziekenhuis/centrum kon beloofd worden. Concreet betekent dit dat ouders hun volledige patiëntendossier opvragen kunnen: ziekenhuizen of artsen mogen er geen documenten morgen uit verwijderen; ook niet documenten die informatie bevat over de donor.

Meer informatie en duiding over deze oproep kan je terugvinden in onze blog.  

medical-records-hospital-sign-s2-0280.pn
Nederlandse rechtbank oordeelt in voordeel van donorkinderen
feb 2019 

Op 13 februari oordeelde de Rotterdamse rechtbank dat het DNA-profiel van de ondertussen overleden Nederlandse fertiliteitsarts Jan Karbaat gebruikt mag worden om na te gaan of hij daadwerkelijk de biologische vader van tientallen donorkinderen is.

 

De rechtbank is van oordeel dat de belangen om te weten of zij van de arts afstammen zwaarder doorwegen dan het belang van de weduwe en de erfgenamen, die de wens van de overleden arts willen respecteren.

Daarnaast gaf de rechtbank te kennen dat de opgeworpen waarborging van anonimiteit onder de toenmalige wetgeving voor Karbaat niet van toepassing is. Zijn positie was behandelde arts en dus geheel anders dan die van andere mannen die destijds als anonieme donoren sperma ter beschikking hebben gesteld. 

Raad van Europa adviseert afschaffing anonimiteit 
feb 2019

De Raad van Europa heeft onlangs het advies aan de Europese commissie overgemaakt waarin alle lidstaten aanmaant donorkinderen toegang tot hun afstammingsinformatie te geven. De Raad is van oordeel dat anonimiteit van donoren op onevenredige wijze afbreuk doet aan de rechten en belangen van donorkinderen om hun identiteit te kunnen vormen. 

Nu hopen dat ons land dit advies ter harte neemt en eindelijk de stappen zet zodat donorkinderen effectief over dit recht beschikken kunnen. 

d390xvar.png
_MG_7975.JPG
Donorkinderen vzw haalt 2e plaats Kinderrechtenprijs 2018
nov 2018

In oktober namen we deel aan de Kinderrechtenprijs 2018. In de eerste selectieronde stelden Tibo en Ster onze organisatie in het Vlaamse Parlement voor.  

 

Uit 25 organisaties werden we toen als één van de vijf finalisten geselecteerd. Na het plaatsvinden van de grote finaleronde werd op 17 november de super-winnaar bekend gemaakt: Habbekrats vzw won. Tibo en Ster behaalden een mooie tweede plaats. 

Deelname Kinderrechtenprijs 2018
okt 2018

Voor een 2e keer organiseren het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l’enfant en Plan International België de Kinderrechtenprijs. 

Dit initiatief biedt Vlaamse en Brusselse organisaties of verenigingen met kinderen de kans op positieve aandacht als een geldprijs. 

 

Ook wij schreven ons in en hopen weldra de kans te krijgen om onze organisatie met haar doelen en plannen te mogen komen voorstellen in het Vlaams Parlement. 

 

Tibo en Ster zullen als ambassadeurs onze organisatie voordragen. Voor hun komende presentatie kunnen ze ook jouw hulp gebruiken. Hier alvast de link naar hun oproep https://youtu.be/QRDTZtiodWA en voorstellingsfilmpje https://youtu.be/IQfrwIp5AS0.

images.jpg
Donorkind vindt biologisch vader via rechtstreekse DNA-match in 23andme
augustus 2018

Ondertussen is een eerste rechtstreekse DNA-match tussen een donorkind en haar biologische vader via een internationale  DNA-databank een feit. De man had zichzelf geregistreerd naar aanleiding van de talrijke oproepen van donorkinderen om eindelijk een fundamentele vraag over zichzelf te kunnen beantwoorden. 

Het donorkind deed afgelopen zomer haar verhaal in de Knack, maar ook andere donorkinderen droegen bij aan het stuk.  Hier alvast de link naar het artikel.

 

Vlaamse DNA-databank dan toch eindelijk op komst? 
augustus 2018

Afgelopen maanden verscheen in de pers dat het Vlaamse afstammingscentrum en DNA-databank eindelijk op effectief op komst zou zijn. Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) diende hier een decreetvoorstel voor in. 

 

Daar er nog heel wat zaken op hoog niveau beslist zullen moeten worden alvorens het centrum daadwerkelijk van start kan gaan, schatten we zelf in dat het er niet voor het einde van dit jaar zal zijn.

 

89deefa9416ca8be3eaaece4aa97e492.jpg
Donorkind legt haar kostprijs in publieke weegschaal
mei 2018

Belgisch donorkind Steph Raeymaekers deed een tweetal weken terug een opmerkelijke oproep: ze legt namelijk het bedrag dat haar ouders voor haar betaalden in de publieke weegschaal in de hoop zo haar biologische vader sneller te kunnen vinden. 

 

Ze oordeelt dat als we het maatschappelijk en ethisch verantwoord vinden dat kinderen letterlijk gekocht kunnen worden, waarom zou die redenering dan niet in omgekeerde richting gemaakt kunnen worden. Ouders kopen kinderen, waarom zou een kind niet haar ouder kunnen kopen?

 

Hoe haar zoektocht verloopt kan je volgen via https://stephzoektfamilie.wordpress.com/blog/

 

Donor Detectives bestaan 1 jaar
juni 2018

Ondertussen is het een jaar geleden dat de Donor Detectives werd opgericht om hulp te kunnen bieden aan donorkinderen maar ook donoren die hun onbekende verwanten willen vinden.  

 

In Nederland zorgde de komst van DD alvast voor erkenning welke weldra ook in wijziging van wetgeving vervat zal zitten. 

In België is helaas nog niets zoveel veranderd omdat naast de harde lobby van de industrie, politieke partijen gezamenlijk niet willen erkennen huidig beleid donorkinderen schaadt maar ook discrimineert. In afwachting dat voortschrijdend inzicht hen eindelijk aanzetten zal tot het opnemen van verantwoordelijkheden, blijven de Donor Detectives helpen in zoektochten. 

 

Ondertussen vonden meer dan 300 donorkinderen via het testen bij internationale DNA databanken een halfbroers/zus. Een kleine 50 donorkinderen vonden hun biologische vader. Vandaag kunnen we met enige trots stellen dat een 3e Donor Detective haar biologische vader wist te traceren. 

Meer weten? 

 

Donorkind An Peeters – Vandaag over een jaar
mei 2018

Midden mei was het zo ver: de langverwachte uitzending van Midden mei was het zo ver: de langverwachte uitzending van Vandaag over Een Jaar met donorkind An Peeters werd uitgezonden. An bouwde samen met haar man en 2 kinderen een gelukkig leven uit. Doch speelt het gat in haar identiteit gigantische parten. 

 

Vastbesloten om een keer haar eigen belangen op de voorgrond te zetten gaat ze niet alleen op zoek naar fundamentele antwoorden voor zichzelf, ze tracht ook het verschil te kunnen maken voor andere donorkinderen samen met de andere Donor Detectives.

Zelf is ze op zoek naar halfbroers en -zussen, maar ook het vinden van haar biologische vader staat op haar verlanglijstje. Via volgende link kan je de uitzending herbekijken  

 

Kan je An helpen met haar zoektocht of wil je meer weten? Bezoek dan http://angaatopzoek.be/. 

 

Donorkinderen hebben belangen at U.N. bepleit
maart 2018

We kondigden het reeds aan. Vandaag kunnen we jullie de linken naar de presentaties van Brits donorkind Jo Rose en onze voorzitter. Beide dames hebben er de belangen van donorkinderen bepleit maar hebben er ook aangekaart dat het tijd wordt om de stem van donorkinderen in het debat eindelijk te includeren in de plaats dat enkel industrie en gebruikers het roer in handen te geven aangaande beleid of wetgeving. 


Jo’s speech 
Steph’s speech 

De Baby-industrie – one to watch
maart 2018

In de vierdelige serie De Baby-Industrie op de Nederlandse zender KRO-NCRV onderzocht journaliste Liesbeth Staats en haar team de booming business van de (inter)nationale vruchtbaarheidsindustrie. Want ook in Nederland neemt het aantal koppels dat heil zoekt in het verkennen van de buitenlandse routes om een kinderwens alsnog in te kunnen vullen, toe. 

 

Deel 1 – Reizende eicellen

 

Deel 2 – Georgisch geluk

Deel 3 – Amerikaanse droom

 

Deel 4 – De Gouden eieren

 

Donorkinderen bepleiten belangen @ Verenigde Naties 
4 maart 2018

Op uitnodiging van NGO European Centre for Law and Justice zullen Brits donorkind Dr. Jo Rose en onze voorzitter Steph Raeymaekers op dinsdag 6 maart in Genève bij de Verenigde Naties de belangen, rechten en welzijn van donor- en draagmoederkinderen bepleiten.


Ze zullen gehoord worden tijdens de 37ste sessie van de VN’s Mensrechtenraad.

 

Deze raad is een intergouvernementeel orgaan binnen de VN en bestaat uit 47 staten die verantwoordelijk zijn voor de bevordering en bescherming van mensenrechten (en dus ook rechten van het kind) overal ter wereld.

Ontbrekend register verbergt wanbeheer Belgische fertiliteitsartsen
februari 2018

In de commissie voor Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke hernieuwing werd minister van Volksgezondheid Maggie De Block bevraagd naar de stand van zaken aangaande het nationaal centraal register dat sinds 2007 reeds in voege diende te zijn.

 

Er werd ook gepolst of de voor 2007 uitgevoerde inseminaties met donorgameten met terugwerkende kracht tevens in het centrale register opgenomen kunnen worden. 

 

Minister De Block repliceerde dat dit theoretisch zou kunnen ware het niet dat verschillende ziekenhuizen informatie over hun donoren niet bijhielden of gewoonweg hebben vernietigd eens het wettelijk maximumaantal gezinnen per donor gecreëerd had.


Medische dossiers dienen bij wet 30 jaar bijgehouden worden. Het doelbewust vernietigen van dossiers, maar bijgevolg ook het onmogelijk maken dat mensen correct geïnformeerd of verwittigd kunnen worden in het geval erfelijke genetische afwijkingen worden vastgesteld, tart alle verbeelding.

 

De lichtzinnigheid waarmee bepaalde fertiliteitsartsen, ziekenhuizen en spermabanken mbt levensbelangrijke traceerbaarheid om zijn gegaan, toont aan dat ze niet handelen in het belang en welzijn van ouders en kinderen.

Of werden dossiers vernietigd om het effectieve wanbeheer zo lang mogelijk te verdoezelen? 

Debat donorconceptie - 19 maart @VUB
februari 2018

Op maandag 19 maart van 20-22u nemen we op het grondgebied van de VUB deel aan een debat over donorconceptie.  

 

Ben je een donorkind, donor, ouder van een donorkind of andere betrokken partij: iedereen is welkom.
De toegang is gratis. Inschrijven kan via http://bit.ly/2Fa2n0u

 

Dit event kadert in de Week van de Verlichting en wordt georganiseerd door onder meer het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven in samenwerking met De Maakbare Mens vzw. Andere sprekers zijn Tim Duerinck, Freddy Mortier en Elia Wyverkens.

Massale misleiding dr Nederlandse fertiliteitsindustrie
februari 2018

In Nederland werd reeds in 2004 de wetgeving aangepast om tegemoet te komen aan het recht van het kind om over eigen afstammingsinformatie te kunnen beschikken. Artsen, ziekenhuizen en spermabanken werden bij wet opgelegd hun vroegere anonieme donoren te bevragen of ze zich voor hun donorkinderen alsnog identificeerbaar wilden opstellen. 

 

Tevens werd hen verzocht alle dossiers over te maken aan Stichting Donorgegevens Nederland, zodat eindelijk een sluitend nationaal register opgestart kon worden.

 

Begin februari zond Nieuwsuur een reportage uit waaruit blijkt dat het grootste deel van de industrie zich boven de wet stelde. Schriftvervalsing vond plaats toen fertiliteitsartsen massaal ten onrechte in dossiers noteerden dat een donor expliciet had aangegeven liever anoniem te willen blijven. De meeste donoren werden helemaal niet bevraagd. Het gros van de dossiers werd trouwens ook niet overgedragen.

 

De uitzending van Nieuwsuur kan via volgende link (her)bekeken worden (vanaf 7e min)

KID bijeenkomst en DNA infodag geadopteerden
januari 2018

Steeds meer donorkinderen gaan via DNA testing op zoek naar hun onbekende familie. Om hen nog beter te kunnen helpen werd midden januari een KID /DNA infosessie georganiseerd.

 

Ook steeds meer geadopteerden overwegen zich te registeren bij een internationale DNA databank. Een groep Indiaanse geadopteerden nam het initiatief om een eerste infosessie voor hen en andere geïnteresseerden te laten plaatsvinden. Ook Donor Detectives kwam er toelichting en duiding verschaffen.

Donorkinderen te gast bij Lieven Van Gils
december 2017

Naar aanleiding van het vinden van een halfzus en biologische vader werden de zussen Sophie en Steph een aantal weken terug uitgenodigd bij Van Gils en Gasten voor een openhartig gesprek over hun afzonderlijke zoektochten naar identiteit en familie.

 

Hun interview kan je herbekijken via volgende link

PRIMEUR: Eerste Belgische donorkinderen vinden via internationale DNA-databank een halfbroer en –zus. 
18 oktober 2017

Voor het eerst in België slaagden twee afzonderlijke donorkinderen erin om een halfbroer of -zus te vinden. Dit gebeurde aan de hand van een registratie bij de internationale DNA-databank Family Tree DNA. 

Lees het het persbericht. 

Vermoedelijke vader Belgisch donorkind getraceerd
21 september 2017

Via een match in een internationale DNA-databank en stamboomonderzoek slaagde een Belgisch donorkind er voor het eerst in om zijn vermoedelijke biologische vader te traceren. Het was een match van 136 cM dat de jongen toeliet aan de slag te gaan en zo de stamboom van de familie uit te bouwen. In de boom werd een man gevonden welke vermoedelijk zijn donor kan zijn.

Het donorkind werd verwekt door Leuvense fertiliteitsarts Omer Steeno. Ondertussen werd achterhaald dat de mogelijke biologische vader aan de KUL studeerde tijdens de periode dat de jongen werd verwekt. Momenteel is er nog geen contact gezocht. 
 

Artikel De Morgen - 22 september
Artikel De Standaard - 23 september 

Artikel De Morgen - 23 september

Nederlandse DNA-databank FIOM faalt 
september 2017

In Nederland werd rond 2010 een nationale DNA-databank opgericht zodat zij die ooit onder anonieme noemer verwekt of gedoneerd hebben elkaar kunnen vinden. FIOM is de organisatie dat deze dienst aanbiedt en begeleidt.

 

Recente verhalen tonen aan dat de DNA-databank niet naar behoren werkt. 

Aan elkaar verwante donorkinderen en donoren worden niet (of veel te laat) aan elkaar gematched, er wordt met DNA-profielen geknutseld, donorkinderen worden ‘gelokt’ om zich alsnog in te schrijven terwijl er goedkopere alternatieven bestaan, …

 

In onderstaande blog nog meer voorbeelden. Wij raden donorkinderen en donoren af om zich in deze databank te laten registreren daar het zinloos is om naast geld ook vertrouwen toe te kennen aan een databank welke er mogelijks niet in slaagt om je aan je verwanten te matchen.

https://donorkinderen.wordpress.com/2017/09/06/fiom-faalt-met-een-grote-f/

Donor Detectives met succes gelanceerd
september 2017

We kondigden het in onze vorige nieuwsbrief aan: een Nederlands donorkind slaagde erin om haar biologische vader te traceren via internationale DNA-databanken.

Met deze scoop werd ook meteen de organisatie Donor Detectives gelanceerd. Eind mei kon je er dan ook niet om heen: zo goed als alle kranten en nieuwszenders in België èn Nederland hebben erover bericht.

Een aantal updates op een rijtje:

  • Ondertussen vonden er 46 matches tussen halfbroers/zussen plaats

  • 10 DNA-matches lieten toe dat een donor ofwel gevonden of getraceerd werd
     

De geheime fb groep telt ondertussen 215 donorkinderen die naast registratie bij een internationale DNA-databank zich ook een weg banen in stamboomopbouw – en onderzoek.

Na 10 jaar nog steeds geen sluitend register = geen controle 
juli 2017

Deze zomer vierden we het 10jarig niet-bestaan van het wettelijke verplichte nationaal register voor donoren en donorkinderen. Tot op heden nam geen enkele minister van Volksgezondheid haar verantwoordelijkheid om deze ook effectief in werking te laten treden.

 

Geen register impliceert nalatigheid en schuldig verzuim daar de controle, terugkoppeling en de tijdige verwittiging bij ernstige ziektes onmogelijk maakt.

Dit betekent concreet dat wanneer er bij donor of kind er een genetische aandoening vastgesteld wordt zowel andere donorkinderen, donor en ouders hier mogelijks nooit op de hoogte zullen gebracht worden.

 

Nieuwsuur op NPO maakte hier een reportage over. Het stuk start vanaf 8:53

.

Terugblik op 2 KID-bijeenkomst afgelopen zomer
juli -augustus 

Zowel in de maand juli als augustus organiseerden we een KID-bijeenkomst. De eerste vond in de omgeving van Leuven, de andere dan weer ergens in Antwerpen.

 

Beide dagen werden gekenmerkt door heel wat nieuwe en iets minder nieuwe gezichten, informatie werd uitgewisseld en maar bovenal werd heel wat herkenning gevonden door het praten met mensen die maar een half woord nodig hebben om elkaar te begrijpen.

BREAKING: Donorkind kraakt code – morgen in HUMO, AD en Volkskrant
30 mei 2017

Een donorkind is erin geslaagd om haar door-de-fertiliteitsindustrie verklaarde onvindbare biologische vader te traceren. Hoe ze hierin slaagde kan je morgen in HUMO, Volkskrant en het AD lezen.

 

Samen met 3 Nederlandse & 2 Belgische donorkinderen richtte ze onlangs Stichting Donor Detectives op.

One to watch: Brandpunt NPO2 – 20u25
30 mei 2017

In Nederland werd in 2010 een nationale DNA-databank opgericht zodat donorkinderen en donoren op vrijwillige basis via aanmelding met elkaar gematchted konden worden.

Ondertussen registreerden er zich al meer dan 1300 mensen. 

Niet alleen Nederlanders maar ook verschillende Belgen lieten er zich tegen betaling registreren. Dit met de hoop, en in volste vertrouwen, onbekende verwanten alsnog te kunnen vinden. Maar zijn die officiële instanties organisaties vandaag wel het vertrouwen en geld waard? 

 

Vanavond antwoorden op al die vragen in de Brandpunt-reportage. Link naar trailer 1 en trailer 2.

Kamerlid & Donorfamilies pleiten voor belang van het kind 
mei 2017

Op 18 mei in de Afspraak brachten Valerie Van Peel, kamerlid NV-A en Guy Brusselmans, voorzitter Donorfamilies vzw een sereen en genuanceerd pleidooi om de discriminerende factor in huidig donorconceptiebeleid weg te werken en een grondige hervorming in te luiden. 

Beiden pleiten voor de afschaffing van de anonimiteit daar het de rechten, belangen en welzijn van kinderen die wel de behoefte hebben om meer te willen weten, fundamenteel schendt. Het fragment kan je herbekijken via deze link.

Fertiliteitarts gebruikte eigen zaad
mei 2017

Jan Karbaat was een Nederlandse fertiliteitarts die naast een eigen privépraktijk ook hoofdfertiliteitsarts was in verschillende ziekenhuizen. Zowel Nederlandse als buitenlandse koppels kwamen bij hem ten rade, maar hij verkocht en exporteerde ook zaad naar ziekenhuizen ver buiten eigen grondgebied. 

Een DNA-match tussen een wettelijk kind van Karbaat en 19 donorkinderen, bracht aan vorige week aan het licht dat de arts wel degelijk zijn eigen zaad gebruikte, zelfs bij wensouders die niet om behandeling met donorzaad vroegen.  Zie ook https://donorkinderen.wordpress.com/2017/05/24/beste-fertiliteitsarts-deed-u-ook-een-kwakje-uit-eigen-zakje/

Maximum aantal donorkinderen per donor overschreden 
mei 2017

In Nederland werd door de inspectie vastgesteld dat niet alle fertiliteitscentra zich houden aan het wettelijk bepaald maximum per donor, nl. 25 donorkinderen. In 1 ziekenhuis werd zelfs vastgesteld dat met het zaad van maar liefst 15 verschillende donoren tussen de 36 tot 50 kinderen verwekt werden. Het ziekenhuis liet ook na om betrokken ouders, donoren en kinderen hierover proactief en transparant in te lichten. Een donor onderneemt nu juridische stappen om nadere maatregelen van het ziekenhuis af te dwingen.

 

Ook in België wordt het wettelijk vastgesteld maximum per donor nog steeds niet nageleefd daar accurate opvolging en controle ontbreekt. Nochtans is zulk register verplicht en dit reeds vanaf 6 juli 2007, toen de wet MVB in voege trad. Herhaaldelijke pogingen (mondeling als schriftelijk) aan bevoegd minister Maggie De Block om hier ein-de-lijk zeer concreet werk van te maken vielen tot op heden in dovenmans oren

Oprichting Stichting Donor Detectives
19 mei 2017

Op vrijdag 19 mei werden bij de notaris de statuten van Stichting Donor Detectives ondertekend, zodat het initiatief ook officieel naar buiten kan treden als een organisatie. Bestuursleden zijn Emi, Ester, Eefje, Monique, An en Steph. Deze organisatie zet zich in om anderen de tools en informatie aan te reiken om onbekende familie niet alleen te zoeken maar mogelijks ook te vinden.

 

Meer informatie over de organisatie is terug te vinden via www.donordetectives.be  of www.facebook.com/donordetectives . Wil je hen steunen? Dat kan via financiële support of registreer jezelf in 1 van de internationale DNA-databanken: FamilyTree DNA, Ancestry of 23andme daar dit de zoektocht voor donorkinderen kan vergemakkelijken.

Op zoek naar ouder nieuws? Click hier.
bottom of page