top of page

Laatste Nieuws

Toneelstuk 'ADN' van Myriam Leroy te Brussel (a must see)
15 sept - 22 okt 2022

Franstalig donorkind, presentatrice en journaliste Myriam Leroy schreef nav van haar eigen verhaal een bijzonder allesomvattende en grappig toneelstuk. Echt eentje om te zien of met anderen te beleven. 

Meer info? Click dan op deze link. 

ADN-683x1024.jpg
Afbeelding1.png
KID-bijeenkomst zondag 17 juli
juli 2022

We organiseren nog eens een KID bijeenkomst en dit op zondag 17 juli . Naar goede gewoonte zal de locatie bepaald worden op basis van het geografisch raakpunt van zij die zich ervoor aanmelden. 

 

Ben je een donorkind en wil je er graag bij zijn, geef ons een seintje. Hopelijk tot dan!

Boek en podcast Zaad Zonder Naam
april 2022

Historica Tinne Claes vertelt voor het eerst het verhaal van de Belgische spermabank, van de geboorte van de eerste donorkinderen in de late 19de eeuw tot vandaag. Het was een periode van grote maatschappelijke veranderingen, zoals de tanende autoriteit van artsen en de commercialisering van de geneeskunde, maar ook de teloorgang van taboes, de emancipatie van de vrouw en de opkomst van het identiteitsdebat. 

In samenwerking met Wederik De Backer bracht de Standaard tevens de gelijknamige podcast uit waar een aantal personages uit het boek hun verhaal vertellen. Ze worden telkens door 1 van de andere personages begeleid.
 

#1 – De dokter die zelf zaaddonoren zocht

#2 – De spermadonor die zijn kinderen zoekt

#3 – Wanneer je kinderen plots een verschillende vader hebben

#4 – Het kind dat haar vader zoekt

 

Bord.jpg
Lancering Podcast Komaf
maart 2022
 

Afgelopen jaren kruisten heel wat mensen ons pad. Donorkinderen, donoren, ouders van, … ze klopten allemaal bij ons aan. Omdat elke betrokken partij een ruimer perspectief kan schetsen in dit toch vaak complex verhaal, lanceren we vanaf vandaag onze podcast. 

 

Je mag elke vrijdag een volgende getuigenis verwachten.

Link naar podcast. 

UZ Gent en UZ Brussel lieten spermadonoren jarenlang veelvuldig doneren
dec 2021

In december getuigde De Standaard een man dat hij door hoofdfertiliteitsartsen Frank Comhaire (UZ Gent) en André Van Steirteghem (UZ Brussel) jarenlang en veelvuldig werd gevraagd om sperma te doneren. In het UZ Gent werd de man zelfs niet medisch gescreend. 

 

Daarnaast blijkt dat wensouders werden voorgelogen in het maximumaantal donorkinderen van éénzelfde donor en dat ondanks de garantie van de arts helemaal niet dezelfde donor werd gebruikt om het volgend kind mee te verwerken. 

Afbeelding2.png
Afbeelding1.jpg
4e fertiliteitsarts in Nederland gebruikte eigen sperma
feb 2022

Na Jan Karbaat, Jan Wildschut, Jos Beek is het nu ook zeker dat fertitiliteitarts Henk Nagel zonder medeweten van ouders en het ziekenhuis waarvoor hij werkte zijn eigen sperma gebruikte om donorkinderen te verwekken.

 

Het ziekenhuis zelf om hiermee naar buiten te komen en een oproep te lanceren tav andere (wens)ouders en donorkinderen.

Net ontdekt dat je een donorkind bent?
feb 2021

Er wordt gesteld dat slechts 10% van alle donorkinderen weten dat ze een donorkind zijn. Dit houdt ook in dat het merendeel niet weet dat hun afkomst ergens anders ligt dan bij de ouders waar ze opgroeien.  

 

Elke maand krijgen we mails binnen van mensen die net ontdekt hebben dat ze een donorkind zijn. Vaak gaat dit gepaard met heftige emoties, vragen en vertwijfelingen. 

 

Een Amerikaanse donorkinderenorganisatie trachtte een aantal adviezen te bundelen die mogelijks als handvaten kunnen dienen mocht je het even allemaal niet weten.

hart.png
VTM.jpg
VTM besluit ‘Ik wil een kind’ niet te maken
feb 2022

Het ging een taboedoorbrekend programma worden waarin 4 ‘onafhankelijke’ experten volwassenen met een kinderwens aan een op maat gemaakte uk gingen helpen. Alle experten zijn personen die afgelopen decennia hun inkomen verdienden vaak op kap en ten koste van de kinderen die beoogt verwekt te worden. 

 

VTM besluit het programma niet langer meer te willen maken. Doch hebben ze het blijkbaar nog niet helemaal begrepen: de verwekking van kinderen ten behoeve van een tv-format is en zal nooit in belang van het kind zijn. Het commercialiseert en herleidt het kind namelijk tot een product.

Geef jij ons een duwtje in de rug?
dec 2021

Onze vzw draait al 7 jaar op onbezoldigd vrijwilligerswerk. We doen het nog steeds met hart en ziel, maar echter zonder enige subsidies. Doch zetten we ons dagelijks in om het verschil voor anderen te kunnen maken. 

 

Wil je ons een steuntje in de rug geven? Dit kan rechtstreeks via ons bankrekeningnummer BE09 7370 4353 5057.

 

Je kan ons ook steunen door je aankopen via Trooper te doen. Dit is een online shopplatform. Het principe van Trooper is simpel: je gaat naar www.trooper.be. Daar zoek je ons: Donorkinderen vzw of je clickt gewoon op volgende link https://www.trooper.be/Donorkinderen

 

Eens op onze voorbestemde pagina krijg je toegang tot het online shopplatform met onder meer: booking.com, cool blue, bol.com, ICI Paris xl, Dreamland, Hema, Cheap tickets, … als aanbod. 

 

Je kiest een webshop en klikt op de banner. Daar doe je gewoon je aankoop zoals altijd, zonder een euro extra te betalen. De shop betaalt vervolgens een percent of bedrag aan de gekozen vereniging of goede doel. Hoeveel dat percent gemiddeld bedraagt staat aangegeven bij elke shop.

VOLUNTEER-sm_banner_0.jpg
United Nations
Fundamentele onrechten van donor- en draagmoederkinderen bij V. N.  aangekaart
nov 2019

Op 19 november 2019 werd voor het eerst in de geschiedenis een grote internationale groep donor- en draagmoederkinderen gehoord op de Verenigde Naties in Genève. Dit was op één van de verschillende sessies georganiseerd nav het 30-jarig bestaan van het Internationale Kinderrechtenverdrag. 

 

De presentatie van de groep werd gebouwd rond verschillende statements dat aan de hand van persoonlijke getuigenissen toegelicht werden. 

Hierdoor werden fundamentele issues en onrechten aangekaart. Het publiek was zo onder de indruk, dat een staande ovatie volgde.

 

Meer informatie (speeches, clips, …) als de officiële aanbevelingen die de groep formuleerde kan je via volgende link terug vinden.

bottom of page